Meny Stäng

Etikett: bullar

Re-cap Februari #1: Mammas födelsedag

Nu var det ett tag sedan jag bloggade och självklart har det hänt massa saker. Därför kommer här en liten serie av resuméer av några nyckelhändelser.

För exakt en vecka sedan fyllde min mor år. Jenny och jag åkte dit med buss. När vi kom fram var redan min mormor där, mamma hade hämtat henne innan för hon bor långt ut på landet på den lilla gården Marielund i Alböke socken, Öland.

Först blev det fika med hembakta brödbullar, sedan tårta med kaffe…jag tog en tårtbit för mycket för jag blev mätt.

Mätt var inte bra att vara för efter ett par timmar var det dags för mat. Mamma hade fixat värsta buffén. Det fanns kyckling, två sorters lax med sås, sallad, oliver, feta ost, bearnaisesås m.m. Gott!

Som att det inte var nog med det så blev det fika igen(!). Rimbobullar (eller ”bluffbullar” som vi säger), kaffe och ännu mera tårta.

Vi hade jättetrevligt och roligt och min älskade mamma tyckte om presenten och hade ju fixat ett riktigt kalas.

mm-fd-17-mamma

mormor-o-pappa

mm-fd-17-jenny

Inte mycket mer än bak

Idag när vi kom hem bestämde vi oas för att baka bröd. Det blev visserligen mest Jenny aom bakade, men jag diskade faktiskt och hjälpte till att trycka ut cirklar i degen och lägga ”tekakorna” på påsar att frysa in.

Det är roligt att baka tillsammans och det här är vad vi gjorde.

Tekakor 

 Du behöver:

  • 50 g jäst 
  • 6 dl mjölk, fingervarm 
  • 2 dl havregryn 
  • 100 g smält smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker 
  • 1 ägg 
  • 12–14 dl vetemjöl

Så här gör du:

Sätt ugnen på 250 grader.

  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen.
    Rör om tills jästen lösts upp sig och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.
  2. Tillsätt smör, salt, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. (Jag har lärt mig att man ska ta salten sist.)
    Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. (Jag använde bakmaskin.)
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  4. Kavla ut degen cirka 1–1 ½ cm tjock och stansa sedan ut runda bröd, ungefär 10 cm i diameter
    med en kakform eller ett glas.
  5. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
    Strö över lite mjöl och låt dem sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min.
    Låt dem svalna på ett galler under bakduk!

   
     
  
 
  

(Recept från: nouw.com/dailybakeofcake)

Dom guldiga bullarna

Idag har mamma stökat i köket igen.

Med första advent nästa helg var det dags att baka lussekatter. Med en ljuvlig saffransdoft som ackompanjemang raskade mor på för att få dom guldiga bullarna färdiga.

Rulla rulla.

Pet dit med russinen.

Pensla pensla.

Skjuss in i ugnen!

Bänken fylld med guldiga bullar.

Copyright © 2018 Hatad & Älskad Av Alla (Jesper Nilsson).
Alla rättigheter förbehållna.

Cannabistankar