Meny Stäng

Etikett: prata

Varför är du så rädd?

Jag vet att jag mest delar saker om psykisk ohälsa på Facebook och lägger upp helt konstiga citat och bilder på Instagram, men varför är du så rädd?

Jag har inte bara bipolär sjukdom, social fobi, personlighetsstörning och impuls kontrollstörning, jag har diabetes också. Så varför delar jag då inte inlägg och skriver om diabetes? Jo, för att varenda normalbegåvad människa vet vad diabetes är och (någorlunda) hur det funkar. Den kunskapen har inte människor om psykiska funktionsnedsättningar så därför måste vi prata om det, lyfta fram det och minska stigmatiseringen. Just därför sprider jag information för att göra just det.

Vi måste prata om psykisk ohälsa

Varje gång jag berättar för någon om att jag har bipolär sjukdom ser folk ut som fågelholkar, frågar vad det är och när jag berättar så backar de tillbaka ett par steg eller vill avsluta konversationen så fort som möjligt. Säger jag att jag har diabetes frågar de kanske; ”Jaha, tar du sprutor då eller?” eller ”Då kan du inte äta godis?”

Om någon vågade fråga; ”Är du ofta deprimerad?” eller ”Har du bra mediciner?” om min bipolära sjukdom skulle jag bli glad. Men så är det sällan, människor blir rädda för att de inte vet något om det och då vågar de inte ställa några frågor. Alternativt så tror de att alla psykiskt sjuka går runt som Norman Bates och dödar folk och förvarar sin döda mamma i källaren. Just därför måste vi sprida information om och prata mer om psykisk ohälsa.

Det görs mycket bra arbete i Sverige just nu av olika organisationer. De jobbar för att minska fördomar, hjälpa unga med psykisk ohälsa, minska antalet självmord, öka förståelsen hos allmänheten och mycket annat.

Några av dem är:

Hjärnkoll

Shedo

Suicide Zero

Tilia

Gå gärna in på respektive webbplats och läs mer. Det hjälper både dig och mig!

Att prata i telefon

Jag har alltid haft mer eller mindre svårt för att prata i telefon. Det är inte det att jag har svårt att prata rent tekniskt…eller jo, jag stammade en period under grundskolan, det kan vara det som sitter i lite. Men nu kretsar det i huvudsak kring ångest, nervositet, oro och osäkerhet över vad personen i andra änden vill samt mina svårigheter att hålla ett flytande samtal (jag är värdelös på att komma på samtalsämnen). Sen tycker jag det är stressande när telefonen ringer, vet jag vem det är som ringer är det lättare men är det ett okänt nummer eller skyddat nummer så svarar jag väldigt sällan för att inte säga aldrig, om jag inte vet att exempelvis någon från sjukhuset ska ringa  vid en viss tid eller dylikt.

jPhone FlightmodePå grund av dessa oros- och stressmoment har jag oftast telefonen på ljudlöst, ser, hör eller känner jag att det ringer svarar jag, men märker jag inte att det ringer, säg att telefonen rent av ligger i ett annat rum, så svarar jag ju följaktligen inte (helt naturligt). Det var faktiskt ett tips som jag läste i Tove Lundins bok ”Handbok för psykon” (skitbra bok för övrigt) och jag tycker det känns bra. Ibland går jag faktiskt runt med The jPhone’s ”Flygplansläge” aktiverat, jag drar även ur hemtelefonen ibland, tillsammans kallar jag det för att jag går ”Unplugged”. Folk kanske undrar varför jag inte svarar i telefon ibland men då säger jag bara ”måste jag svara i telefonen bara för att det ringer?”. En del kanske tycker det är konstigt, men jag hävdar att man inte alltid behöver vara tillgänglig överallt 24 timmar om dygnet.

Svarar jag inte? Nähe, ring igen då!

Copyright © 2019 Hatad & Älskad Av Alla (Jesper Nilsson).
Alla rättigheter förbehållna.

Cannabistankar