Meny Stäng

Etikett: Psykisk sjukdom

Ja, jag är sjuk i huvudet

Jag är en förespråkare för att tala lika öppet om psykiska sjukdomar som om fysiska sjukdomar. Ibland är det dock svårt att vara öppen och den mest uppenbara anledningen är att de flesta människor har så svårt att förstå. Alla har väl haft ont i magen men få har haft sådan ångest så att det känns som du ska tuppa av och dö. Hur beskriver jag ens den känslan? Många har haft lunginflammation men få har varit så djupt deprimerad så att döden känns som den enda utvägen. Hur ska jag få någon att förstå hur det är?

Jag som har bipolär sjukdom, och alla andra som har det, har det omvända att förklara utövar detta. I en hypomani känner jag mig oslagbar, jag får massor av saker gjorda på rekordsnabb tid, jag löser vilket problem som helst på fem sekunder, jag vill ha saker och köper dem också som om det inte fanns någon morgondag. Alltihop för att med 99% säkerhet falla ner i en depression efteråt.

Bipoler

Jag har varit djupt deprimerad många gånger, nästan lika många gånger har jag velat ta mitt eget liv. Jag har haft flera hypomanier, och visst det är skönt i stunden, men det tröttar snabbt ut mig och försätter mig i jobbiga situationer. Och, som sagt, efteråt kommer den där jävla depressionen. Att leva så är inte roligt, det är en risk för livet och för många slutar det med döden.

Som tur är har jag bra mediciner som planar ut de här topparna och dalarna. Större delen av tiden går det bra, jag mår bra och mitt liv fungerar, men ibland kommer de, hypomanierna och depressionerna. Däremellan har jag ångest från och till, ibland stark och långvarig, ibland lättare och snabbt övergående. Har du inte levt så här är det svårt att förstå och som sagt svårt att förklara för dig.

Trots detta väljer jag att vara öppen med min bipolära sjukdom. Även om de flesta har svårt att förstå så känner jag att det är bra om de vet att jag har vissa svagheter för att inte säga sårbarheter. Jag orkar inte alltid gå in i detalj för det är sällan någon idé, vill människor veta mer får de antingen fråga eller läsa på själva. Jag upplever det som att mycket har blivit lättare att vara öppen. Det kan hända saker som gör att jag måste vara hemma från jobbet, ställa in träffen med vännerna, orkar inte svara i telefonen eller något annat som inte kan förklaras på annat sätt än att säga ”Jag mådde psykiskt dåligt”.

Till just dig som läser det här vill jag säga att; ”Ja, jag är sjuk i huvudet”.

Tack för att du läste!

Inlagd på PSYKET!

Om du tycker att det varit tyst från mig ett tag nu så har du helt rätt. Jag har nämligen varit inlagd på psyket sedan den 6 januari. Psyket förresten, är det bara jag eller är det ett laddat ord? Det låter så hårt och slutgiltigt att säga psyket…PSYKET! Det är dags att vi plockar ner det ordet från sin höga häst så att man kan använda det i vardagligt tal utan att folk ryggar tillbaka (det gör ju folk oavsett när man snackar om psykisk ohälsa), men det kanske bara är jag.

inlagd2014

Vad är det då för fel på mig? Vi vet ju redan om att jag har bipolär sjukdom (typ 2), impulskontrollstörning och generaliserad ångest, är det något mer? Näe, det är bara ångesten som varit skyhög senaste tiden och det blev helt enkelt för mycket för mig att hantera på egen hand.

Vad har då hänt? Jo, de vill lägga till Litium i min medicinering och jag har sagt ja till det. Litium är en välbeprövad medicin vid just bipolär sjukdom och de flesta som tar den är mycket nöjda med vad den gör för att stabilisera måendet och få bort de toppar och dalar som kan ställa till det. Jag har nu ätit Litium i drygt en vecka och kan inte säga att jag känner någon direkt skillnad men det kan ta en tid.

Ångesten är fortfarande riktigt jobbig så jag blir kvar här minst en vecka till. Jag har varit hemma på permissioner några timmar åt gången och det har känts bra även om ångesten är jobbig, men jag känner ändå inte att jag är redo att skrivas ut riktigt än.

Kevin Breel: En deprimerad komikers bekännelser

Väl talat, för precis så här är det. ”Om du bryter armen kommer folk springa fram till dig för att de vill skriva på ditt gips. Men säger du att du är deprimerad springer de så fort de kan åt andra hållet.”

Copyright © 2019 Hatad & Älskad Av Alla (Jesper Nilsson).
Alla rättigheter förbehållna.

Cannabistankar