Meny Stäng

Etikett: recept

Recept på scones-pizza

Jag har fått positiv respons på scones-pizzan häromdagen. Det har skrivits och frågats om recept. Det är ju vanlig sconesdeg så det finns mängder av recept på cyberwebben, men här kommer ändå ett.

Scones-pizza

Scones-pizza

Du behöver:

  • 1 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl filmjölk 3% eller mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 50 gram smör

Så här gör du:

  1. Ställ ugnen på 250 grader. Blanda salt, mjöl och bakpulver.
  2. Finfördela mjölblandningen i smöret med fingrarna.
  3. Tillsätt filen och rör raskt ihop degen. Platta eller kavla ut degen på en plåt.
  4. Lägg på valfri fyllning, vad du nu gillar.
  5. Grädda i mitten i ca 7-10 min.

Vad du vill ha på pizzan bestämmer du helt själv. Tomatsås och riven ost är ju givet, men sen får fantasin flöda. Bacon, lök, tonfisk och mozarellaost är bara några förslag.

Taggar: , ,

Kusligt husligt

Idag var vi igång igen med att baka idag blev det ”Bullar i långpanna (med vaniljfyllning”. Det är som sagt roligt att baka, särskilt när man gör det med någon man tycker om. Receptet kommer i slutet av det här inlägget.

När jag hade promenerat tillbaka Jenny åkte jag och handlade lite. När jag kom hem satte jag igång med en hushållssyssla efter den andra. Jag dammsög, diskade, frös in bullar, städade badrummet. Det har varit en kusligt huslig dag med andra ord…och med tredje ord också…eller?

Fan, börjar det här bli en mat och bak-blogg? Vill ni ha ett städtips också så kan jag rekommendera en sak när ni tvättar speglar. Torka med rengöringsmedel och sedan vatten som vanligt. För att torka torrt använder du ett tidningspapper. Det här ger dig en superblank och skinande spegel att titta på dig själv eller någon annan i.

Just det, en sak till! Jag röjde lite i sovrummet också idag för att få plats med mitt staffli, som en liten målarhörna. Nu hoppas jag kreativiteten håller i sig så det blir några tavlor. Jag är verkligen sugen nu, sugen på att skapa, måla, bygga…allt!

Bullar i långpanna (med vaniljfyllning)

Bullar i långpanna till kaffet

Du behöver:

  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 paket jäst
  • 2 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 100 gram philadelfiaost

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken – värm till 37°.
  2. Smula ner jästen i en bunke, lös med lite av degspadet och tillsätt sedan allt degspad.
  3. Tillsätt ett ägg (det andra sparas till pensling), strösocker och salt.
  4. Rör sist ner vetemjölet, 11-12 dl, rör degen smidig. OBS! – degen ska bara lös. Låt degen sedan jäsa i 30-40 minuter.
  5. Under tiden degen jäser gör du fyllningen.
  6. Rör ihop det rumsvarma smöret med vaniljsocker och florsocker – tillsätt sedan philadelfiaosten och rör fyllningen smidig.
  7. När degen jäst färdigt, tömmer du ut den i en smord långpanna och fördelar den jämnt över plåten.
  8. Med hjälp av en liten tesked gör man små grottor och lägger dit lite av fyllningen, det går allra bäst om man spritsar fyllningen – tryck ner en smal sprits och tryck ut lite fyllning. Gör detta över hela bulldegen.
  9. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i cirka 20 min i 200° Låt svalna och skär i rutor.
  10. När du serverar kakan kan du strö över lite florsocker. Alternativt strö över lite pärlsocker då du penslat bullarna med ägget.

Dammsuget golv

Ren toalett och handfat

Mitt staffli

Inte mycket mer än bak

Idag när vi kom hem bestämde vi oas för att baka bröd. Det blev visserligen mest Jenny aom bakade, men jag diskade faktiskt och hjälpte till att trycka ut cirklar i degen och lägga ”tekakorna” på påsar att frysa in.

Det är roligt att baka tillsammans och det här är vad vi gjorde.

Tekakor 

 Du behöver:

  • 50 g jäst 
  • 6 dl mjölk, fingervarm 
  • 2 dl havregryn 
  • 100 g smält smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker 
  • 1 ägg 
  • 12–14 dl vetemjöl

Så här gör du:

Sätt ugnen på 250 grader.

  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen.
    Rör om tills jästen lösts upp sig och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.
  2. Tillsätt smör, salt, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. (Jag har lärt mig att man ska ta salten sist.)
    Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. (Jag använde bakmaskin.)
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  4. Kavla ut degen cirka 1–1 ½ cm tjock och stansa sedan ut runda bröd, ungefär 10 cm i diameter
    med en kakform eller ett glas.
  5. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
    Strö över lite mjöl och låt dem sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min.
    Låt dem svalna på ett galler under bakduk!

   
     
  
 
  

(Recept från: nouw.com/dailybakeofcake)

Såg bra ut…NOT!

Var och köpte förnödenheter och insåg när jag kom till kassan att min kombo inte såg så bra ut MEN, jag har en bra förklaring.

Kul kombination av godis och LCHF-recept

Som du kanske redan vet så är jag diabetiker och nu när jag experimenterar med maten (LCHF hit och Gi dit) så händer det att blodsockret far upp och ner. Sedan olyckan i februari är jag livrädd för lågt blodsocker, så jag vill alltid ha ett förråd med sötsaker hemma. Mitt förråd var nu tomt, dessutom behövde jag snus, så det var därför jag bunkrade upp med choklad. Det visste ju inte killen i butiken så han måste undrat vad fan jag pysslade med. Jag tyckte själv att det bara var roligt så jag skrattade gott för mig själv när jag gick hem.

Tidningen köpte jag för att få lite ny in-put på enkla recept som går fort att slänga ihop men som fortfarande mättar en hungrig mage. Förhoppningsvis finns det något användbart här.

Apropå sötsaker så var jag ju hos tandläkaren idag. Inga hål men, inte helt oväntat, tandsten så jag måste tillbaka i februari. Sååå, jävla jobbigt!

Tabletter och skit

Min läkare har failat med att skriva ut recept två gånger nu, på en vecka.

Jag är i behov av tabletter för att kunna sova. Nu har jag bett min läkare skriva ut nytt recept två gånger och han har misslyckats båda gångerna. Nu är jag riktigt förbannad för det tar på orken det här.

Bedtime tea får mig att varva ner

Det kommer bli problem med sömnen de närmaste dagarna. En lite tröst och ett tappert försök gör jag ändå med ”Bed time”-te. Det lugnar nerverna och får mig att komma ner i varv lite i alla fall.

Våfflorna

Våfflorna igår blev jättebra. Jag kunde kanske gräddat en minut till för extra fras, men de var okej ändå.

Recept för cirka 4-6 personer

  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 4 dl mjöl
  • 100 g smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite.
Rör ihop mjöl, mjölk och ägg.
Vispa ner smöret.
Häll i bakpulver och salt.
Grädda på!

Matig våffla med räkor och kaviar.

Sedan kan man väl ha på lite vad man vill och gillar. Jag åt mina med ett blad sallad i botten, en klick creme fraiche, räkor och svart kaviar.

Taggar: , ,

Fredagsmys, kyckling och levande ljus

Ikväll unnade jag mig själv lite god mat och mys.

När jag var och handlade idag köpte jag både doftljus och Yogi-te. Teet är tänkt att hjälpa mig att slappna av och kunna somna gott, hoppas det funkar, mer om det senare.

Doftljus: Wild Berries.

Tillbaka till myset, tända ljus och smarrig mat. Vad sägs om grillad kyckling, bönsallad och fräsch bladsalladsmix med aioli.

Grillad kyckling & "GreenoMix" bönsallad.

Hur enkelt som helst att göra och hur gott som helst att äta, hyfsat nyttigt är det också.

Bilderna är faktiskt taget med The jPhone, helt okej faktiskt.

Våfflor med lågt Gi

En smarrig måltid.

Våfflor med räkor.Cirka 6 laggar:
1,5 dl dinkelmjöl
0,5 dl fullkornsvetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk
1 ägg
25 g Smör

Tillbehör:
Löjrom
Crème fraiche
Röd Lök
Citron
Räkor

Kyckling/Quinoa-sallad

Vart tog den andra filén vägen?

Till dig som undrade vart den andra kycklingfilén jag tillagade igår tog vägen kommer här svaret. Jag sparade den till idag då jag svängde ihop en Kycklingsallad med quinoa.

  • ”Ruccola-Mix”
  • Quinoa
  • Kyckling
  • Tomat
  • Gurka

Lite dressing på det och voilá!

Ett Zumbapass och smarrig kyckling

Det verkar som jag har kommit igång på riktigt nu.

Efter jobbet idag åkte jag till Hansa City och besökte Stadium för att köpa några t-shirts (som magen ryms i). Jag hittade fem stycken faktiskt, två Warp och tre SOC.

Jag kan tipsa om ett besök på Stadium. De har erbjudanden nu, två Warp t-shirts för 199 kr och tre stycken SOC t-shirts för 199 kr.

Mat behövde jag också handla och det gjorde jag på City Gross. Kyckling, zucchini, lök, champinjoner och lite annat smått och gott samt en spegel. Yes, en helkroppsspegel!

Vad har jag nu i kikarn, undrar du.

– Den som väntar får se, säger jag.

Nu har jag kört ett Zumba-pass och det är dags för maten…varsågoda!

Smarrig kyckling med zucchini och mathavre

Smarrig kyckling med zucchini.

Ingredienser:
2 kycklingfiléer
Zucchini
Gul lök
Champinioner
Mathavre

Gör så här:
Lägg kycklingen i vitlöksmarinad (färdig från typ Santa Maria) och låt ligga ett par timmar.
Skiva zucchini i långsmala skivor, skär löken i lagom stora bitar och skiva champinjonerna.
Sätt ugnen på 225 grader, hysta in kycklingen, låt stå i ugnen cirka 15 minuter.
Kasta in zucchinin med kycklingen, låt stå i ytterligare cirka 15 minuter.
Bryn löken och champinjonerna i en stekpanna.
Koka mathavren, cirka 12 minuter.

Lägg upp på en tallrik och servera med ruccolasallad upphottad med en fräsch vinegrette.

Tips på vinegrette:
Balsam vinäger, Olivolja, dragon, salt, peppar.

Smaklig måltid!

© 2018 Hatad & Älskad Av Alla. Alla rättigheter reserverade.